تغذیه دوران بارداری - چه غذاهایی برای بارداری مفید است

تغذیه دوران بارداری - چه غذاهایی برای بارداری مفید است

در دوران حاملگی، با غذاهای سالم، تركیبی مطلوب از مواد مغذی برای تولید مثل فراهم سازید. در سه ماه دوم حاملگی، شما حدوداً به بیش از300 كالری در روز نیاز دارید.در این دوره مصرف ....

چه غذاهایی برای بارداری مفید است

چه غذاهایی در بارداری بخوریم

چه غذاهایی در بارداری بخوریم؟

بهترین رژیم غذایی دوران بارداری

این غذاها را به برنامه غذایی خود اضافه كنید تا كیفیت غذاهای دوران حاملگی شما بالا رود.

در دوران حاملگی، با غذاهای سالم، تركیبی مطلوب از مواد مغذی برای تولید مثل فراهم سازید. در سه ماه دوم حاملگی، شما حدوداً به بیش از300 كالری در روز نیاز دارید.
چه غذاهایی در بارداری بخوریم
در اینجا چند نوع غذا وجود دارد كه می‌توانید آن را به غذای دوران حاملگی خود اضافه نمایید و كالری لازم برای تغذیه خود و بچه را تامین كنید.

حبوبات

چرا: نخود، عدس، لوبیا سیاه و سویا، پروتئین، فیبر، آهن، كلسیم و روی را تامین می‌كنند.

از آن لذت ببرید: در سوپ‌ها، سالادها و غذاهای پاستا، به عنوان حموس با كراكرهای سبوس‌داركامل یا در ساندویچها استفاده كنید.

گوشت گاو

چرا: تكه‌های باریك گوشت گاو مثل تكه راسته بالایی دارای پروتئین، ویتامین B6,B12 و نیاسین به‌اندازه روی و آهن با قابلیت جذب بالا می‌باشد. گوشت گاو همچنین دارای كولین است كه برای تشكیل مغز و ایجاد قوه تشخیص لازم است.

از آن لذت ببرید:گوشت خرد شده به سس پاستا اضافه كنید و در تاكو به عنوان همبرگر و در غذاهای سرخ كردنی و تند استفاده كنید.

میوه‌های حبه‌ای

چرا: آنها منبعی از كربوهیدراتها، ویتامینC ، پتاسیم، فیبر و فلوئید هستند. غذاهای گیاهی در این میوه‌ها به طور طبیعی تركیبات گیاهی مفیدی هستند كه‌ از سلولها در برابر آسیب و صدمه محافظت می‌كنند.

از آن لذت ببرید: آنها را روی برشتوك سبوس‌دار كه با ماست یا شیر پخته شده‌اند استفاده كنید و یا به كلوچه یا سالاد بیافزایید و با مقداری ماست و این میوه‌ها وكلوچه ترد خرد شده را مخلوط كنید و به عنوان دسر استفاده كنید.

کلم بروکلی

چرا: به علت وجود فیبر، كلسیم،  كارتینوئیدها، زیكسانتین(نوعی كارتینوئید)برای بهتر شدن دید و پتاسیم برای تعادل فلوئید و تنظیم فشارخون مهم می‌باشند. بروكلی همچنین دارای مواد اولیه برای تولید ویتامین‌E در بدن است.

از آن لذت ببرید: به عنوان قسمتی از پاستا و غذاهای سرخ‌شده، به صورت بخار پز شده همراه با مقدار كمی‌روغن زیتون روی پوره‌ها بریزید یا به سوپها اضافه كنید و یا آنها را سرخ كنید. بروكلی ریز ریز شده را همراه روغن زیتون روی كاغذ ریخته و در دمای 400 درجه فارنهایت به مدت 15 دقیقه بپزید.

پنیر (پاستوریزه)

چرا: پنیر دارای مقادیر زیادی كلسیم، فسفر و منیزیم برای بدن و برای استخوانها است به همراه ویتامین 12 B و پروتئین ( از نوع كم چرب آن استفاده كنید، برای ذخیره كالری، چربی و كلسترول)

از آن لذت ببرید: بعنوان اسنك همراه با كراكرهای سبوس دار یا میوه، روی سوپ‌ها، سالاد، ساندویچها و املت بریزید.

 تخم مرغ:

چرا: تخم مرغ دارای مقادیر مناسب پروتئین است چون تخم مرغ امینواسیدهای مورد نیاز بدن برای رشد و نمو را فراهم می‌سازد.  همچنین تخم‌مرغ حاوی ویتامینها و مواد معدنی از قبیل كولین، لوتین و زاكسانتین است.  بعضی انواع آنها، چربی امگا 3 مورد نیاز كودك برای رشد مغز و دید بهتر را مهیا می‌سازند.  پس لطفاً برچسب روی پنیر را چك كنید.

از آن لذت ببرید: در املت‌ها، در سالادها و ساندویچ، وافل (نوعی كیك) خانگی و غذاهای فرانسوی سبوس‌دار،  بعنوان اسنك،  یا نیمرو استفاده كنید.

شیر:

چرا: شیر منبع بسیار عالی از كلسیم،  فسفر و ویتامین D مواد مغذی سازنده‌استخوان مادر و بچه كه هر روز به آن نیاز دارند. شیر همچنین دارای پروتئین، ویتامین A و ویتامینهای B است.

از آن لذت ببرید: ساده یا طعم دار، مخلوط با میوه، روی كراكرهای سبوس دار و میوه، در پودینگ استفاده كنید.  بلغور جو را همراه باشیر به جای آب در مایكرووی تهیه كنید.

آب پرتقال (غنی شده)

چرا: آب پرتقال به همراه كلسیم و ویتامین D اضافه شده دارای همان مواد مغذی موجود در شیر است.  به علاوه ‌آب پرتقال دارای مقادیر زیادی ویتامین C پتاسیم و فولیت است.

از آن لذت ببرید: به صورت ساده یا یخ زده بعنوان نوشابه بدون الكل استفاده كنید.

ماهی آزاد

چرا: به علت وجود پروتئین، ویتامینهای B و چربیهای امگا 3 كه قدرت دید و رشد مغز را در كودك افزایش می‌دهد.

از آن لذت ببرید: آن را كباب كنید. از ماهی آزاد كنسرو شده در سالادها و ساندویچ‌ها استفاده كنید.

سیب زمینی شیرین:

چرا: سیب زمینی شیرین حاوی ویتامین C و فولیت،  فیبر و كاروتنوئیدها است تركیباتی كه بدن آنها را به ویتامین A تبدیل می‌كند.  همچنان مقادیر زیادی پتاسیم دارد.

از آن لذت ببرید: به صورت تنوری، تكه‌شده و پخته شده‌ استفاده كنید.  سیب زمینی پوست گرفته را برای اسنك و غذای جانبی و همچنین بصورت له شده در آب پرتقال یا كباب شده‌استفاده كنید. روی تكه‌های شسته شده سیب زمینی مقداری روغن كانولا بمالید و روی كاغذ پخت قرار داده و در دمای 400 درجه فارنهایت به مدت 15 تا 20 دقیقه بپزید.

غلات سبوس‌دار

چرا: غلات سبوس دار، غنی از اسیدفولیك، ویتامینهای B، آهن و روی هستند. سبوسها دارای فیبر و مواد‌مغذی بیشتری نسبت به سبوسهای عمل‌آوری شده مثل نان‌سفید، برنج سفید و آرد سفید هستند.

از آن لذت ببرید: از بلغور جو برای صبحانه، نانهای سبوس‌دار برای ساندویچ، برنج قهوه‌ای، برنج وحشی،  پاستا سبوس گندم یا برای شام، ذرت یا كراكرهای سبوس دار برای اسنك استفاده كنید.

ماست (ساده كم چرب یا بدون چربی)

چرا: به علت وجود پروتئین، كلسیم، ویتامینهای B و روی. ماست ساده بیشتر از شیر كلسیم دارد.

از آن لذت ببرید: روی میوه یا عسل، میوه‌تازه یا خشك یا روی بلغور سبوس‌دار خشك بریزید. از ماست‌ساده روی سیب زمینی شیرین پخته شده‌ استفاده كنید تا نرم‌تر شود.


صورت غذايي روزانه زنان باردار
1 ) شير نيم تا يك ليتر در روز

2 ) حدود 200 گرم پنير

3 ) گوشت معمولي ، جوجه ، ماهي ، تخم مرغ و جگر سياه هفته يك بار ( يك وعده يا بيشتر )

4 ) سبزي هاي با برگ سبز و يا سبزي هاي زرد ( يك وعده يا بيشتر )

5 ) سيب زميني ، انواع سبزي ، ميوه به صورت مركبات و ميوه هاي فصل ، گوجه فرنگي ، كلم خام (دو وعده يا بيشتر )

6 ) مقداري كره در هر وعده غذايي

7 ) برنج و انواع حبوبات به ميزان متوسط در يك وعده غذا

8 ) نان سبوس دار يك برش در هر وعده غذا

9 ) آب ميوه تازه مانند پرتقال ، سيب ، انار و انگور

10 ) آهن به شكل فروس سولفات

11 ) آب معدني دو فنجان در روز ، چاي كمرنگ سه بار در روز

ويتامين (د) : يكي از مهمترين ويتامين هاي لازم هنگام بارداري است زيرا بدن انسان به وسيله اين ويتامين قادر است كلسيم و فسفر را از خارج بگيرد و تبديل به استخوان بكند . اسكلت استخواني و دندان نوزاد در داخل رحم احتياج به كلسيم دارد و بنابرين وجود اين ويتامين براي جذب كلسيم لازم است .

ويتامين D به مقدار زياد در روغن ماهي وجود دارد و علاوه بر آن نور آفتاب نيز منبعي طبيعي و بسيار خوب براي تولير ويتامين D در بدن است زيرا اگر براي مدت طولاني در معرض نور خورشيد قرار بگيريد بعضي از چربيهاي موجود در زير پوست به ويتامين تبديل مي شوند و بنابراين موقع زمستان كه آفتاب كم است و در بعضي از كشورها كه آفتاب زياد نيست تجويز روغن ماهي و يا ويتامين D براي زنان باردار در نيمه دوم بارداري ضروري است . 

غذاهاي بارداري

ماه اول بارداری مهم ترین مقطع از این دوران حساس است زیرا در این مدت تغییرات سریع اتفاق می افتد و ضروری است مواد مغذی مورد نیاز برای این تحولات تامین شود.
معمولا این دوره همزمان با وقتی است که اغلب زنان اشتهایی به خوردن غذا ندارند یا دچار تهوع یا به اصطلاح ویار می شوند. اما بسیار مهم است که در این زمان مادران رژیم غذایی متنوع داشته باشند و انواع مختلف مواد غذایی را دریافت کنند. در این دوره مصرف زیاد شکر، نان سفید و پوره سیب زمینی مضر است چرا که این غذا ها به سرعت در بدن تبدیل به قند می شوند.
در عوض مصرف سبزیجات، مغز ها و توت می تواند بسیار مفید باشد. در اینجا یکی از مواد غذایی را که خوردنش در ۳ ماهه اول بارداری بسیار مفید است به شما معرفی می کنیم؛
بادام. هر آنچه قرص های مکمل اسیدفولیک برای پیشگیری از بروز نواقص نوزادی به شما می دهند، بادام به طور طبیعی در خود دارد. در این دوران خوردن روزی ۲۰ عدد مغز بادام به مادران توصیه می شود. خوردن بادام خام بهتر از بادام بوداده است ولی اگر بادام بوداده می خرید از تازه بودن آن مطمئن شوید. می توانید بادام را همیشه همراه داشته باشید و هنگام گرسنگی آن را به عنوان یک میان وعده مصرف کنید.

در دوران بارداری چه بخوریم

غذای مادران باردار و توصیه های مهم 
بهترين غذاهاي دوران بارداري
1- در نهایت آرامش و سکون باید باشند .
2- از حرص خوردن و عصبی شدن باید پرهیز نمایند .
3- سعی کنند که در دوران بارداری از داشتن یبوست مزاج خودداری کنند .
4- نود درصد غذاهای مصرفی مادر باردار بهتر است که از مواد غذایی گیاهی باشد .
5- در صورت تمایل می تواند دو درصد غذای مصرفی از مواد غذایی دریایی و یا حیوانی باشد .
6- روزانه از میوه جات و سبزیجات تازه فصل به خوبی استفاده کرده و همراه سالاد از جوانه گندم استفاده نماید .
7- روغن مصرفی مادر باردار بهتر است که فقط از روغن زیتون بکر استفاده شود .
8- مادران باردار بهتر است که در طول بار داری خود از مواد غذایی مانند : زعفران و کنجد و کلیه فرآورده های کنجد استفاده نکنند به جز یک هفته مانده به زایمان .
9- مادران باردار بهتر است که شب زود به خواب رفته و صبح زود از خواب بیدار شوند و در هوای پاک و آزاد به مدت 30 دقیقه اقدام به پیاده روی نمایند .
10- این نوع مادران بهتر است که هرلقمه غذا را 40 تا 50 بار جویده و 2 لقمه کمتر میل کنند .
11- روزانه 6 لیوان آب میل کنند ، نیم ساعت قبل و دوونیم ساعت بعد از غذا و سعی کنند که پُرخوری نکنند .
12- هنگام خواب اگر می خواهند در رختخواب پهلو به پهلو شوند ، ابتدا نشسته و کمی صبر کنند و به جهتی که می خواهند به خواب بروند .
13- مادران باردار بهتر است که در محل هایی که بگو مگو و تنش وجود دارد ، حضور پیدا نکنند .
14- به این نوع مادران توصیه می شود که روزانه مقداری عسل و مغز بادام خام را به صورت شیر میل کنند تا آرامش کافی داشته باشند .
15- مادران باردار بهتر است که سالاد فصل را با لیمو ترش تازه و روغن زیتون و کمی عسل مخلوط کرده و قبل از غذا میل کنند و خوب بجوند .
16- مادران بارداردر طول بارداری بهتر است که از لباس های نخی و گشاد استفاده کنند ، که برای سلامتی آنان بسیار مفید است .
17- داشتن افکار آرام و آزاد و استفاده از نعمت های خوب الهی و نداشتن ناراحتی های گوارشی بهترین و مهمترین توصیه ای است برای مادران باردار.
18- خانمهایی که حساس و زود رنج ، عصبی و خود خور هستند نباید باردار شوند در غیر این صورت دچار بیماری های عدیده ای خواهند شد و سلامتی خود و جنین خود را به مخاطره خواهند انداخت .
19- اینگونه مادران ، موجود بیمار و علیلی را به جامعه بشری تحویل خواهند داد و شخص بیمار یک عمر زجر خواهد کشید و افکار مغشوشی را خواهد داشت . که بارها ناظر این امر بوده ایم .
20 - در صورت رعایت مسائل فوق مادران باردار از سلامتی و نشاط خاصی برخوردار خواهند بود و جنین سالم و با نشاطی را به جامعه بشری تحویل خواهد داد . jybdi  fhvnhvd

 

منابع:مجله شهرزاد/ سیمرغ -طب قرآنی

نظرات بییندگان :